Zdroj: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/potraviny-ktere-projimaji-ktere/
6. 6. 2003. Při chronické zácpě (pokud se za ní neskrývají psychické problémy) je dobré vědět, které potraviny, nápoje a činnosti působí mírně projímavě, které naopak staví. Právě tak je dobré vědět, které potraviny staví, když dítě právě prodělalo nebo prodělává průjmové onemocnění. Při závažnějších obtížích samozřejmě vyhledáme radu lékaře.
Mírně projímavě působí:
Sklenice vlažné vody nalačno. Dostatek tekutin v průběhu dne, např. slabého fenyklového nebo anýzového čaje.
Když před každým jídlem sníme 1 polévkovou lžíci lněných semínek, čerstvě rozdrcených v hmoždíři, k nim na špičku nože medu a 3 kapky citrónu. Totéž můžeme přimíchat k polévce, do jogurtu nebo tvarohu. Tento prostředek nemá nežádoucí účinky ani při pravidelném dlouhodobém užívání.
Ovesné otruby namočené alespoň tři hodiny ve vodě nebo kysaném mléčném výrobku. Používáme jen s dostatečným množstvím tekutin, nehodí se pro děti mladší deseti let. Ovesné otruby bychom neměli užívat příliš často: při častém používání dráždí sliznici zažívacího systému.
Oves a všechny ovesné výrobky. Obecně všechny druhy celozrnných obilovin, s výjimkou rýže.
Čerstvé ovoce, pokud možno se slupkou.
Syrová strava, vařená zelenina s dostatečným množstvím vlákniny (zelí, kapusta, řepa, fenykl).
Sušené švestky a fíky, přes noc namočené ve vodě (přidat např. k vločkám).
Nezralé banány.
Ovocné šťávy (pomerančová, jablečná atd., nikoliv rybízová)
Staví:
Bílá loupaná rýže a vše, co se z ní připravuje.
Brambory.
Mrkev pasírovaná nebo ve formě polévky či šťávy.
Borůvková šťáva.
Přezrálé banány, jemně nastrouhaná syrová jablka. Jablka nastrouhaná nahrubo, nakrájená nebo vcelku mají neutrální účinky.
Mléko a sýry (nikoliv kysané mléčné výrobky).
Vejce, především natvrdo.
Maso.
Luštěniny.
Kakao a výrobky z kakaa.
Černý čaj.
Příliš málo jídla.
Málo tekutin. Když k potravě bohaté vlákninou přijímáme příliš málo tekutin, pak je stolice tuhá. Vláknina jinak působí projímavě.
Zdroj: Přirozená péče o vaše dítě - Weleda